• Trg srpskih dobrovoljaca 30, 23300 Kikinda
  • 0230 437 343
  • Trg srpskih dobrovoljaca 30, 23300 Kikinda
  • 0230 437 343

"Održana konferencija koja najavljuje početak projekta ”Korak napred: Unapređenje podrške žrtvama seksualnog nasilja u Vojvodini"

Održana konferencija koja najavljuje početak projekta ”Korak napred: Unapređenje podrške žrtvama seksualnog nasilja u Vojvodini”

Centar za podršku ženama najavio je početak projekta ”Korak napred: Unapređenje podrške žrtvama seksualnog nasilja u Vojvodini”, koji se finansira sredstvima Evropske unije, a usmeren je na unapređenje kvaliteta i dostupnosti specijalizovane usluge podrške žrtvama seksualnog nasilja, kao i koordinisanog i sveobuhvatnog institucionalnog odgovora na seksualno nasilje.

Konferencija je održana u hotelu Sheraton u Novom Sadu četvrtak, 14. marta 2024. godine.

“Specijalizovanu podršku osobama koje su preživele nasilje u najvećoj meri pruža nevladin sektor. Zato je veoma značajna podrška Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji nevladinom sektoru širom Srbije kako bi ta udruženja delovala na lokalu,” rekla je zamenica ambasadora Evropske unije u Republici Srbiji Plamena Halačeva na konferenciji povodom početka projekta Korak napred: Unapređenje podrške žrtvama seksualnog nasilja u Vojvodini.

Ona je dodala da je u Evropskoj uniji ravnopravnost i balans između polova veoma važan.

“Evropska Komisija je 8. marta 2022. godine usvojila predlog direktive o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ovaj predlog postavlja ciljane mere za zaštitu ove grupe žrtava krivičnih dela kako bi se ojačale akcije preduzete od strane država članica”, rekla je Halačeva i ukazala na važnost ulaganja u zakonodavstvo da se sprečili nasilje.

“Sa pristupom Evropske unije Istanbulskoj konvenciji u oktobru 2023. godine, EU je istakla svoju posvećenost okončanju nasilja zasnovanog na rodu. Ovaj značajan korak naglašava ključnu potrebu za snažnim i celovitim pravnim okvirom za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici”.

Naime, obaveza EU obuhvata donošenje i rigorozno sprovođenje zakona koji štite žene od različitih oblika nasilja, uključujući nasilje u porodici, seksualno uznemiravanje i trgovinu ljudima. Zakonodavstvo, zajedno sa celokupnim pravnim tekovinama EU i svim relevantnim međunarodnim i evropskim standardima, postavlja osnovu za naše napore u prevenciji nasilja nad ženama.

Projekat Korak napred: Unapređenje podrške žrtvama seksualnog nasilja u Vojvodini finansira se sredstvima Evropske unije, a usmeren je na unapređenje kvaliteta i dostupnosti specijalizovane usluge podrške žrtvama seksualnog nasilja, kao i koordinisanog i sveobuhvatnog institucionalnog odgovora na seksualno nasilje. Sprovodi ga Centar za podršku ženama iz Kikinde.

Direktorka Centra za podršku ženama, Biljana Stepanov objašnjava da je u Srbiji veoma visoka zastupljenost rodno-zasnovanog, a posebno seksualnog nasilja, što se može videti kroz porast broja prijavljenih slučajeva.

„Dostupne i kvalitetne specijalizovane usluge socijalne zaštite, koje se pružaju u Centrima za žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini, i koje obuhvataju kako medicinsku uslugu i pregled, tako i psihološko savetovanje, omogućavaju žrtvama da prevaziđu doživljenu traumu i krenu putem oporavka. Osim toga važno je raditi i unapređenju institucionalne podrške, povezanom i efikasnom postupanju svih institucija u sistemu socijalne i pravne zaštite, kao i na podizanju svesti o štetnim obrascima kojima se žrtve viktimizuju“, rekla je Biljana Stepanov.

Dodala je i da je ovaj projekat usmeren na to da usluge podrške budu stalno dostupne u četiri Centra za žrtve seksualnog nasilja, ženama i devojčicama iznad 15 godina, ali i da se unapredi multisektorska saradnja i sveubuhvatni institucionalni odgovor na nasilje.

„Projekat otvara mogućnost za osnivanje još jednog dodatnog Centra za žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini. Ova podrška Evropske unije omogućiće ženama i devojčicama efikasniju zaštitu od seksualnog nasilja, podršku pri oporavku i život bez nasilja,“ zaključila je Stepanov.

Konferencija je okupila 53 učesnika/ce. Učesnici su bili  predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji i  EU info point-a; Ambasade Francuske; gradskih uprava iz Sremske Mitrovice i Zrenjanina; opštih bolnica u Somboru I Vrbasu,; Klinike za ginekologiju I akušertsvo Kliničkog centra Vojvodine; policijskih uprava iz Kikinde, Sremska Mitrovice, Novog Sada; Viših javnih tužilaštva iz Pančeva, Zrenjanina, Novog Sada, centara za socijalni rad iz Kikinde, Vrbasa, Sremske Mitrovice i Zrenjanina; Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju I ravnopravnost polova, Seconsa, Centra za podršku ženama iz Kikinde, agencije “Simulta” kao i predstavnici medija.

Najvažnije teme o kojima se govorilo jesu održivost i funkcionisanje usluga podrške Centra za žrtve seksalnog nasilja, podrška organizacijama civilnog društva od strane Evropske unije, medicinskoj podršci žrtvama seksualnog nasilja. značaju multisektorske saradnje u zaštiti žrtava, kao i o značaju specijalizovanih usluga socijalne zaštite i omogućavanju njihovog kontinuiteta i stabilnosti.

Specijalizovane usluge podrške za žene žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini se pružaju od 2016. godine. Tada su centri osnovani uz pomoć Pokrajinskog skretarijata za zdravstvo.  Usluge su trenutno dostupne u okviru četiri Centra za žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini, u opštim bolnicama u Kikindi, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici, kao i Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu. Njihovo uspostavljanje predviđeno je Istanbulskom konvencijom koju je Republika Srbija ratifikovala 2013. godine, a omogućavaju ženama i devojčicama da prevaziđu traumu doživljenog iskustva seksualnog nasilja i nastave život bez nasilja.