• Trg srpskih dobrovoljaca 30, 23300 Kikinda
  • 0230 437 343
  • Trg srpskih dobrovoljaca 30, 23300 Kikinda
  • 0230 437 343

Publikacija “Nasilje u porodici – Šta govore podaci”

Publikacija “Nasilje u porodici – Šta govore podaci”

Pregled  dostupnih  podataka  o  nasilju  u  porodici  i zloupotrebi  vatrenog oružja za nasilje

 

U okviru projekta „Smanji rizik, povećaj bezbednost – Ka smanjenju zloupotrebe vatrenog oružja u kontekstu nasilja u porodici“, koji realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (United Nations Development Programme – UNDP) u Srbiji, uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke, nastala je publikacija “Nasilje u porodici – Šta govore podaci”.

Publikacija predstavlja Pregled dostupnih podataka o nasilju u porodici i zloupotrebi vatrenog oružja za nasilje, a može se pročitati na sledećem linku:

http://www.cpz.rs/wp-content/uploads/2022/02/Nasilje-u-porodici-Sta-govore-podaci-duza-verzija.pdf

 

Ovaj projekat doprinosi sprovođenju Mape puta za održivo rešenje za suzbijanje nedozvoljenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem (Small Arms and Light Weapons – SALW) i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu do 2024. godine. Mapa puta stavlja poseban naglasak na rodnu dimenziju i rodne implikacije zloupotrebe vatrenog oružja i ima cilj da poveća rodnu odgovornost politika kontrole SALW na Zapadnom Balkanu, posebno u kontekstu nasilja nad ženama, nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, što je i specifičan cilj Mape puta. Projekat „Smanji rizik, povećaj bezbednost – Ka smanjenju zloupotrebe vatrenog oružja u kontekstu nasilja u porodici“ podržava sprovođenje Cilja 4 Mape puta: Do 2024. značajno smanjiti ponudu, potražnju i zloupotrebu vatrenog oružja kroz povećanje svesti, edukacije, informisanja i javnog zastupanja.

 

Autorka ovog pregleda podataka je Biljana Stepanov.