• Trg srpskih dobrovoljaca 30, 23300 Kikinda
  • 0230 437 343
  • Trg srpskih dobrovoljaca 30, 23300 Kikinda
  • 0230 437 343

Sastanci u sigurnim kućama

Sastanci u sigurnim kućama

Centar za podršku ženama organizovao je tokom januara 2023. godine sastanke za predstavnicima šest sigurnih kuća koje su uključene u projekat “Unapređenje bezbednosti žena i devojčica povećanjem učinka sigurnih kuća za žrtve rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici“, koji se sprovodi uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) i Britanske ambasade u Beogradu. Sastanci su organizovani sa predstavnicima 5 sigurnih kuća u Vojvodini (Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Somboru i Pančevu), kao i sigurnom kućom u Beogradu, a prisustvovali su im i predstavnici kancelarije UN Women u Srbiji.

Teme sastanaka bile su fokusirane na definisanje prioriteta za jačanje stukturalnih i funkcionalnih kapaciteta, usmerenih prevashodno na unapređenje različitih aspekta bezbednosti u pružanju usluge i samih korisnica. Dogovoreni su i naredni koraci u realizaciji aktivnosti na jačanju tehničkih i organizacionih kapaciteta, koje će biti prilagođene specifičnim potrebama svakoj sigurnoj kući.

Pored najavljenog potpisivanja Sporazuma o saradnji na projektu sa svim sigurnim kućama, na sastancima je razgovarano i aktivnostima koje će biti usmerene na unapređenje profesionalnih kapaciteta stručnih saradnica, obukama i treninzima, kao i prilikama za međusobnu razmenu iskustava i praksi kroz regionalne i multisektorske sastanke, na kojima će učestvovati i predstavnici lokalnih institucija u okviru sistema zaštite (policije, centara za socijalni rad, tužilaštva, zdravstva).

 

 

 

 

Projekat “Unapređenje bezbednosti žena i devojčica povećanjem učinka sigurnih kuća za žrtve rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici“, realizuje se u okviru projekta „Sigurnost žena i devojčica u Srbiji”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), uz podršku Britanske ambasade u Beogradu.